Wandelroutes

 Met meer dan 6000 km aan bewegwijzerde wandelpaden is de Ardèche bij uitstek een wandel-bestemming. Het landschap is heel gevarieerd en biedt voor ieder type wandelaar (van vakantie-wandelaar tot getrainde ‘trekker’) allerlei mogelijkheden.
Hieronder vind je 3 favorieten op een rijtje.

Boïs de Païolive 


Het “Boïs de Païolive” is een prachtig gebied om te voet te verkennen. Het kalkplateau is in het Jura tijdperk ontstaan en in 150 miljoen jaar door erosie veranderd in een soort doolhof met bijzondere en soms bizar gevormde rotspartijen. Aan de doorgaande weg (vanuit de plaatsen Vans en Banne) die door dit stuk bijzonder bos slingert, zijn er 3 parkeerplaatsen waar vandaan je diverse wandelingen kunt starten (aangeduid met kleuren). Het gebied kent geen grote hoogteverschillen, maar toch kost een wandeling je snel wat meer tijd dan je denkt, omdat je door de rotspartijen en soms smalle paadjes niet vlot door kunt wandelen. Vergeet stevige wandelschoenen niet, want het terrein is soms ruig. Op een zonnige dag biedt dit gebied heel prettige schaduwrijke paden.

Ook voor kinderen is het hier superleuk, met gaten en spleten waarin je je kunt verstoppen en rotsen waarop je kunt klimmen. Vooral de eenvoudige wandeltocht Circuit de la Vierge is machtig spannend; deze tocht  van anderhalve kilometer voert je langs de gekste rotsen, die kinderen (bij voorkeur vanaf 6 jaar) aansporen om hun verbeelding de vrije loop te laten.

Cirque du Gens

De “Cirque de Gens” is een wandeling (van 7 km) door een prachtig en ruig stukje natuur, waar de rivier Ardèche zich in miljoenen jaren een weg heeft gebaand door de kalkstenen rotsen. Wandelend langs deze majestueuze rivier en hoge rotspartijen (tot soms wel 100 mtr) voel je je behoorlijk nietig. Dit is ook een walhalla voor bergklimmers! Tip: neem zwemkleding mee! Er zitten een paar pittige klims in het traject. Wij adviseren deze tocht niet te maken met kinderen onder 14 jaar. Bij veel regen is de route niet (geheel) af te leggen.

Je kunt het best starten vanuit het dorpje Chauzon. En ga dan bij terugkomst bij de brug in Chauzon een lekker hapje eten bij ‘Bistro du Pont’, dat bijna tegen de rotsen boven de rivier is ‘geplakt’. Geen luxe kaart, maar een ‘hip’ plekje met een gastvrije service. Of neem nog een verkoelende duik bij het  naastgelegen strandje van Isla Cool Douce (alleen open in juli en aug.). 

Le Viel Audon

Okay, een échte wandeling is het niet te noemen, maar ben je op vakantie met kleinere kids dan is het dorpje “Le Viel Audon” in ieder geval bijzonder omdat het alleen te voet (maar dan weer niet met buggy!) te bereiken is. Tot begin jaren 70 was dit een vervallen dorpje, maar sindsdien hebben talloze geïnspireerde vrijwilligers zich ingezet om het plaatsje om te toveren tot een ecologische gemeenschap. De boerderij van Le Viel Audon levert de heerlijkste biologische producten op; van geitenkaas en honing tot ambachtelijke siroop. In de herberg van het dorp is iedereen welkom om te proeven van deze delicatessen.
 
Je start de route vanuit dorpje Balazuc; ook al zeer de moeite waard, want uitgeroepen tot één van de ‘Villages de Caractère’, vooral vanwege de duizelingwekkende ligging op de rotsen en de sfeervolle steegjes en arcaden. De korte wandeling van 15 min. brengt je vanuit het dorp, over de brug, via de oevers van de Ardèche naar dit ecologische paradijsje.